Egg-Tivity

Egg-tivity is het biologisch legpluimveebedrijf van Conrad en Nicky Corts uit Havelte. Zij doen samen het meeste werk, maar ook hun zoons Rick en Marc helpen regelmatig een handje mee. 

De 12.000 biologische kippen kunnen naar hartelust scharrelen in ruim 6 hectare uitloop aan de zij- en achterkant van de stal. De dieren zijn te zien als je in noordelijke richting over de A-32 rijdt. De laatste jaren zijn er in de uitloop meer dan duizend knotwilgen geplant. Hierdoor kunnen de kippen de wijde wereld op een veilige manier verkennen. Kippen zijn van nature bosdieren en blijven graag onder de beschutting van een bladerdek en takken als natuurlijke bescherming tegen roofvogels. Op zonnige dagen zijn de hennen ook blij met de schaduw onder de bomen.

Conrad snoeit de knotwilgen om de drie tot vier jaar. De grote stammen gaan de houtkachel in. De rest gaat in de versnipperaar en de houtsnippers zorgen weer voor afleiding in de uitloop. De laatste jaren zijn er zo veel mogelijk sloten gedempt om de leefomgeving van de kippen onaantrekkelijk te maken voor watervogels. Vogelgriep wordt vrijwel zeker overgebracht door ganzen, smienten en eenden. Op deze manier komen de kippen zo min mogelijk met deze dieren in aanraking. Om zo duurzaam mogelijk te produceren liggen er op het dak van een kapschuur 297 zonnepanelen. Dat is genoeg voor de helft van de energiebehoefte van het bedrijf. Binnenkort komt daar nog zo’n zelfde oppervlak bij. Verder krijgen de kippen zo veel mogelijk voer te eten dat op het eigen bedrijf wordt geproduceerd. Na verschillende experimenten met graan en soya, eten de kippen nu grasbrok van eigen land. Op die manier kan Egg-tivity 5% van het voer voor de hennen zelf produceren.

Terug
We maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »