Familie Broekhuizen

De familie Broekhuizen runt zorgboerderij Klein Essen in Kootwijkerbroek. We  hebben een kippenschuur met 3500 biologische kippen.  Maar dat is niet het enige wat we op deze boerderij hebben.

Zorgboerderij Klein Essen is een plek waar iedereen welkom is en waar dus ook deelnemers komen van jong tot oud. Deze deelnemers hebben stuk voor stuk zo hun redenen om naar de zorgboerderij te komen. Maar allemaal komen ze om hun dag op een zinvolle manier in te vullen. Wat belangrijk is op onze zorgboerderij, is dat iedereen hier welkom is. Zoals net al genoemd werd komt iedereen hier voor een zinvolle dagbesteding. Maar daarnaast heeft iedereen zijn eigen doelen waar hij of zij aan wil werken op de boerderij. Een aantal voorbeelden van deze doelen zijn: meer structuur en ritme in het leven krijgen, ontwikkelen van sociale vaardigheden of doorgroeien naar een vaste baan. De begeleiding van de deelnemers is in handen van vier verschillende medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. We werken samen met een groot aantal instellingen en gemeenten in de regio. De deelnemers verrichten de volgende werkzaamheden bij ons:                 
- Verzorgen van de dieren: kippen, kalkoenen, ganzen, eenden, duiven, schapen, geiten, konijnen, cavia's, pony's, varkens, ezels en koeien.                 
- Eieren uit de biologische kippenstal rapen en stempelen of helpen met de eieren bij de buurman.                 
- Werken in de plantenkas, groenten- en bloementuin.                 
- Houtbewerking in een echte meubelwerkplaats                 
- Metaalbewerking in de metaalwerkplaats                 
- Werken in het bos, bomen verwerken tot open haardhout en planken.                 
- Onderhoud van de gebouwen en het terrein.                 
- Meewerken in de keuken en de kantine                 
- Ontvangen van groepen die de zorgboerderij bezoeken.                 
- Wandelen bij mooi weer.

Dit laatste wordt 's middags wel eens gedaan wanneer de deelnemers wat afleiding zoeken. Maar ook met deelnemers die geen van bovenstaande werkzaamheden kunnen verrichten en wel graag op de boerderij komen.  Er is altijd wel iets te doen voor wie echt wil! Een dag op Klein Essen ziet er als volgt uit:  We beginnen de dag om 8.30 met een kop koffie, dan verdelen we de werkzaamheden en gaan we om 9.00 aan de slag. Om 10.30 is het tijd om even gezamenlijk te pauzeren met een kopje koffie erbij. Een halfuur later wordt het werk hervat totdat het 12.30 is. Dan is het opnieuw pauze en eten we een gezamenlijke brood maaltijd. Deze maaltijd wordt verzorgd door enkele deelnemers en vrijwilligers. Daarna wordt er weer gewerkt tot 15.00. Dan beginnen we met opruimen en om 15.15 sluiten we de dag gezamenlijk af met een kop koffie. Om 15.30 zijn we klaar en gaat iedereen weer naar huis.  Op een dag zijn er ongeveer 20 tot 30 deelnemers op Klein Essen. Op Klein Essen wordt gewerkt vanuit de visie dat het belangrijk en waardevol is iets te betekenen voor de medemens. Mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven, wordt een mogelijkheid gegeven te werken aan terugkeer in de maatschappij.    

Tot slot een aantal weetjes over onze kippen:                 
- Op de boerderij zijn 3500 kippen.                 
- De kippen hebben 2,5 hectare om over te scharrelen.                 
- Eigenlijk alle werkzaamheden die er moeten gebeuren in en rondom de kippenschuur worden gedaan door de deelnemers.Terug
We maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »