Zorgboerderij Eck-Stra

Vanaf 2010 hebben wij biologische legkippen op ons bedrijf. Wij hebben een zorgboerderij en samen met onze deelnemers verzorgen we de kippen en rapen we de eieren. Voor 2010 hadden wij een zeugenbedrijf met 240 fokzeugen met een zorgtak ernaast. De keuze waar we voorstonden, was groeien met ons zeugenbedrijf, of andere activiteiten ernaast doen. Omdat we beide veel voldoening ervaren in het omgaan met zorgvragers, hebben we de keus gemaakt om de zorgtak verder te ontwikkelen. Nu is het bieden van zorg het hoofdonderdeel van ons bedrijf. 5 dagen in de week komen er mensen met een psychische of sociale hulpvraag op ons bedrijf. Ook bieden we naschoolse opvang aan kinderen met een beperking. Daarnaast was het onze wens ook een echte boerderij te blijven, en hier paste de biologische leghennen heel goed in. We hebben 3000 biologische leghennen, en nog een aantal biologische fokzeugen.

1 van de varkensstallen hebben we omgebouwd voor de kippen. Hier hebben we ook een wintergarden tegen aangebouwd waar de kippen uitgebreid kunnen scharrelen. Naast de stal is de uitloop van 1.5 hectaren grasland. In de uitloop hebben we hoogstam fruitbomen geplant waar de kippen onder kunnen schuilen. Op het dak hebben we zonnepanelen geplaatst zodat we in onze eigen energie kunnen voorzien.

 

De legkippen is een  goede  aanvulling op onze zorgtak.  Het is mooi om te zien hoe iedereen meeleeft met het reilen en zeilen rondom de legkippen. Als er nieuwe kippen zijn wordt er met spanning gekeken of ze al gaan leggen en hoeveel eieren er per dag zijn. Doordat het rapen van de eieren op een rustig tempo kan gebeuren is dit een heel geschikte activiteit voor onze deelnemers. Als zorgboerderij zijn we al lid van Cooperatie Boer en Zorg, waarin we samenwerken met andere zorgboerderijen. Mede door de goede ervaringen hiermee steunen wij ook van harte de initiatieven van Bio Meerwaarde Ei.

Terug
We maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »