Nieuwe samenwerking Koninklijke Ruig en Biomeerwaarde Kip
12 april 2022

Biomeerwaarde Kip en Ruig gaan een nieuwe samenwerking aan!

Een verantwoord gerecht van echt biologisch kippenvlees terwijl de uitgelegde kippen beter verwaard worden. Dat gaan verwerker Koninklijke Ruig en Biomeerwaarde Kip B.V. samen creëren. Uitgelegde kippen zullen na een lang en aangenaam leven gebruikt worden in de productie van o.a. nuggets en schnitzels. In de zomer van 2021 is de samenwerking uit de startblokken gekomen. Met als doel een uitgebreid assortiment bieden.

Biomeerwaarde Kip was op zoek naar een verwerker om het vlees van biologische leghennen op het bord van de consument te krijgen. Zo kwamen ze uit bij Ruig. Het maken van biologische producten is namelijk niet eenvoudig. Je moet namelijk biologisch aan het werk van begin tot eind en dat vraagt kennis. Allereerst moet een producent SKAL gecertificeerd zijn, vervolgens moet er gebruik gemaakt worden van biologische producten zoals biologisch paneermeel, kruiden en olie. Ruig bood die gelegenheid aan Biomeerwaarde Kip. Ruig is bereid om te investeren in de ontwikkelingen van duurzame kipproducten. De markt vraagt immers om een verantwoord geproduceerd product. Hierin staan gezondheid en dierenwelzijn hoog aangeschreven.

De samenwerking staat nog in de kinderschoenen, het pluimveevlees wordt vooralsnog verwerkt in nuggets en schnitzels. Het doel is om uiteindelijk een uitgebreid assortiment te creëren en de pluimveehouders die aangesloten zitten bij Biomeerwaarde Kip meer uit te betalen. “We gaan zeker nog uitbreiden samen met Ruig, maar het is een kwestie van tijd. Zoiets is niet in een paar maanden opgestart,” vertelt Martijn van Veldhuizen, commercieel directeur van Biomeerwaarde Kip. “Met enige voorzichtigheid kunnen we al wel vermelden dat er biologische rook- en grilworsten, burgers en kipballetjes ontwikkeld zijn.”

Dubbeldoel kippen
De kippen bij de pluimveehouders van Biomeerwaarde Kip hebben twee doelen; eieren leggen en uiteindelijk gebruikt worden voor vleesconsumptie. “Het zijn kippen die al een lang leven hebben geleid,” vertelt van Veldhuizen. Biomeerwaarde Kip waakt erover dat de kippen bij de pluimveehouders volgens de standaarden van de biologische pluimveehouderij worden gehouden. Zo hebben de dieren de gelegenheid om zelf te kiezen of en wanneer ze naar buiten willen. “Doordat de dieren goed gewaardeerd worden, komen er kwalitatief goede producten uit en krijgen de pluimveehouders biologische meerwaarde uitbetaald.”

Biomeerwaarde Kip B.V.
Biomeerwaarde Kip is in 2008 opgericht. Met een handvol pluimveehouders ontwikkelde de leveranciersvereniging zich uit tot de grootste leverancier van uitgelegde biologische leghennen. De vereniging is gestart met het doel uitgelegde biologische kippen ook als biologisch kippenvlees op de
markt te brengen en hier een eerlijke prijs voor de veehouders uit te krijgen. Met honderdzeventig Nederlandse pluimveehouders is Biomeerwaarde Kip de grootste leverancier in de Nederlandse markt van biologische uitgelegde legkippen.

Tekst: Manon Buschgens
Beeld: Martijn van Veldhuizen

Terug
We maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Lees meer.
akkoord »